Mahmut Boyraz seçim itirazlarını YSK gündemine taşıdı
Malatya TSO başkan adayı Mahmut Boyraz, üye listeleri, meslek grupları ve seçim tarihine ilişkin itirazlarını YSK kurumuna ilettiğini açıkladı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası başkan adayı Mahmut Boyraz, seçim öncesinde askıya çıkarılan üye listeleri, meslek gruplarında yapılan değişiklikler ve oy verme tarihine ilişkin itirazlarını Yüksek Seçim Kuruluna taşıdığını açıkladı. Boyraz, başvurularını belgelerle birlikte yaptıklarını belirterek sürecin bütün adaylar ve üyeler açısından adil ve şeffaf yürütülmesini istedi. Açıklamasında seçmen listelerinden seçim binasının fiziki koşullarına kadar çeşitli konulardaki taleplerini paylaştı.
Üye sayısı ile seçmen listeleri arasındaki farka dikkat çekti
Boyraz, yaklaşık 13 bin üyesi bulunduğunu belirttiği odada, askıya çıkarılan listelerde yaklaşık 4 bin 300 üyenin oy kullanabilecek durumda gösterildiğini söyledi. Listelerin hazırlanma biçimine itiraz ettiklerini aktaran Boyraz, başvurularında üyelerin durumlarının değerlendirilmesini talep ettiklerini ifade etti. Açıklamada, toplam üye sayısı ile oy kullanabilecek üye sayısı arasındaki farkın nedenlerine ilişkin ayrıntılı bir döküm paylaşılmadı.
Boyraz, itirazlarının yalnızca kendi adaylığıyla ilgili olmadığını, oda üyelerinin tamamının haklarını gözetmeyi amaçladığını belirtti. Seçim sürecinde üyelerin durumlarının doğru şekilde değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Yaklaşık 13 bin üyenin hakkını sonuna kadar savunacaklarını dile getirdi.
Borç ödemeleri ve meslek gruplarına ilişkin iddialar
Bazı firmaların borçlarını ödemelerine rağmen aktif listelerde görünmediğini öne süren Boyraz, bu konudaki itirazlarını da başvurularına eklediklerini söyledi. Ayrıca bazı üyelerin farklı meslek gruplarına dahil edildiğini belirtti. Söz konusu işlemlerin üyelerin seçim sürecindeki durumlarına etkisi konusunda itirazları bulunduğunu ifade etti.
Paylaşılan açıklamada, iddialara konu olan firmaların isimleri, sayıları ve hangi meslek gruplarında değişiklik yapıldığı belirtilmedi. Borç ödemelerine ve liste kayıtlarına ilişkin belgelerin içeriği de kamuoyuna sunulan metinde yer almadı. Bu nedenle listeler hakkındaki değerlendirmeler, Boyraz tarafından dile getirilen iddia ve itirazlar kapsamında bulunuyor.
Seçimin hafta sonu yapılmasını talep etti
Boyraz, seçim tarihine ilişkin taleplerini de gündeme getirerek oylamanın hafta sonu yapılmasını istediklerini aktardı. Buna karşılık seçim gününün 1 Ekim Perşembe olarak belirlendiğini söyledi. Tarihle ilgili itirazlarının yanı sıra seçim binasının fiziki koşullarını da yeterli bulmadıklarını ifade etti.
Bu başlıklardaki taleplerini ilgili kurumlara ilettiklerini belirten Boyraz, açıklamayı yaptığı sırada başvurularına henüz yanıt verilmediğini söyledi. Seçim organizasyonunun bütün adayların ve üyelerin haklarını gözetmesi gerektiğini vurguladı. İtirazlara ilişkin bir karar veya değerlendirme sonucu ise paylaşılan metinde bulunmuyor.
NACE kodları konusunda destek vurgusu
Boyraz, meslek grupları ve NACE kodlarına ilişkin değişikliklerin etkisinin seçim süreciyle sınırlı kalmayabileceğini savundu. Firmaların gelecekte yararlanabileceği bazı kamu destekleri bakımından da sonuçlar ortaya çıkabileceğini ileri sürdü. Bu nedenle yürüttükleri çalışmayı yalnızca sandık sonucuna yönelik bir mücadele olarak görmediklerini belirtti.
Açıklamada hangi destek programlarının etkilenebileceğine veya hangi firmalar açısından böyle bir durum oluştuğuna ilişkin ayrıntı verilmedi. Boyraz, bu başlıktaki itirazlarını da üyelerin haklarının korunması talebiyle ilişkilendirdi. Üye listeleri ve meslek gruplarına dair değerlendirmelerin dikkatle yapılması gerektiğini dile getirdi.
Yaklaşık 250 adayla saha çalışması yürüttüklerini söyledi
Seçim hazırlıkları hakkında da bilgi veren Boyraz, yaklaşık 250 adayla birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Ekibiyle 2 ila 3 aydır sahada olduklarını ve seçim için emek verdiklerini aktardı. Seçime hazırlanan diğer adayların ve ekiplerin çalışmalarının da gözetilmesi gerektiğini ifade etti.
Boyraz, sahada yürütülen çalışmaların masa başında alınabilecek kararlarla etkisiz hale gelmemesi gerektiğini savundu. İtirazlarının devam ettiğini belirtmekle birlikte, 1 Ekim Perşembe günü yapılması planlanan seçim için ekip olarak hazır olduklarını söyledi. Böylece hem başvurularını takip ettiklerini hem de seçim hazırlıklarını sürdürdüklerini aktardı.
Yetkililere ve oda üyelerine çağrı
Açıklamasının sonunda Malatya Valisi ile Cumhuriyet Başsavcısına çağrıda bulunan Boyraz, sürecin adil, şeffaf ve hukuka uygun yürütülmesini istedi. Oda üyelerine de seçim sürecini yakından izlemeleri ve yasal haklarını korumaları çağrısını yaptı.
Paylaşılan metinde oda yönetiminin veya ilgili seçim mercilerinin iddialara ilişkin yanıtı yer almıyor. Başvuruların sonuçlarına dair bilgi de bulunmadığından, itiraz konusu işlemler hakkında kesinleşmiş bir değerlendirme aktarılamıyor. Boyraz tarafından açıklanan taleplerin odağında üye listeleri, meslek grupları, seçim tarihi ve oy verme koşulları bulunuyor.
Malatya Siyaset haber portalında yerel ve ulusal siyaset gündemini, kamuoyunu ilgilendiren gelişmeleri objektif ilkeler doğrultusunda yayına hazırlamaktadır.