fbpx
29.03.2024 - Malatya Siyaset Malatya Haberleri

Malatya’da 2071 Su Master Planı Çalışmaları Tanıtım Programı Yapıldı

Malatya’da 2071 Su Master Planı Çalışmaları Tanıtım Programı Yapıldı

Geleceğe bu şekilde taşıyabilmektir

Vali Mustafa Toprak, Malatya Büyükşehir Belediyesi Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel müdürlüğünce düzenlenen “2071 Su Master Planı Çalışmaları” tanıtım programına katıldı.

 

Toplantıya Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Vali Yardımcısı Miktat Alan, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şerafettin Yılmaz, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Resmi Kurum ve Kuruluşlarının Yetkilileri, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Yöneticileri katıldı.

 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır, MASKİ’ nin gerçekleştirmiş olduğu bu bilgilendirme toplantısına katılmalarından dolayı herkese teşekkür edip, Büyükşehir olması münasebetiyle 12 300 Km2 lik alanda çalışmaların bütünsel ve uzun vadeli olarak ele alındığını ve master planlar çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti. MASKİ Genel Müdürlüğünce de Su Kaynakları ve Suyun Kullanımına ilişkin uzun vadeli master planının hazırlandığını ve bu konuda MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir tarafından bilgi verileceğini ifade etti.

 

Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar’da İmkânları kısıtlı olan şehirlerin ve ülkelerin lokal çözümlerle, kısmi çözümlerle daha yüksek masraflı ancak daha az verimli çözümler sunduğunu, bir caddeye ve sokağa en kaliteli boruyu döşediklerini ama şebekenin tamamını kapsamadığı için bu yapılan çalışmaların yararlı olmadığını ve boşa giden bir çalışma olduğunu belirterek Master planın imkan gerektirdiğini Malatya Büyükşehir Belediyesinin de master plan yapacak düzeye gelmiş olduğunu, bunun da bir imkan, bir vizyon, bir yönetebilme kabiliyeti olduğunu ifade ederek Büyükşehir Belediye Başkanını ve MASKİ Genel Müdürünü tebrik ederek kutladı.

 

Vali Toprak’ da yaptığı konuşmada” Bu toplantının çok önemli bir toplantı olduğunu ifade etmek istiyorum. Bir il, gelecek ile birlikte bütünsel olarak planlayabilmek adına Master planlar, hedefler ortaya koymak, bir bütüncül olarak şehre bakmak ama o bütünselliği gerçekleştirebilecek tüm toplum katmanlarını da bir arada hareket etmeye sevk etmek gerekiyor. Bugün burada ben karşımdaki katılımcı tablosuna baktığımda, ilimizin gelecekte tüm alanlardaki, tüm sektörlerdeki hedeflerine varabilmesini sağlayacak olan imkân, hedef, düşünce, akıl ve bunlarla birlikte insani güç ve refleksinde burada toplu bir halde karşımızda bulunduğunu görmekten bahtiyarım, onun için bu çalışmanın da başlangıcı itibariyle önemli olduğunu düşünüyorum.

 

2071 gibi Ülkemizin en önemli hedef yıllarından birini seçerek ve bütünsellik içerisinde kısa vadeli değil uzun vadeli ilimizin en önemli sorunlarından biri olabilecek su meselesine bir neşter atmak ve bunu detaylarıyla birlikte planlamak çok önemlidir.

 

Büyükşehir Belediye Başkanlığımızı ve MASKİ Genel Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Bulunduğumuz dünya içerisinde su bizim için değerli ve vazgeçilmez. İnsanın biyolojik yapısı itibariyle dahi suyun olmadığı yerde insan yaşamının sona erdiğini görüyoruz, yani su vazgeçilmez.

 

Bizim bu günler ve geleceğimiz için içme suyunu, sağlıklı içme suyunu mutlaka temin etmemiz gerekiyor. Bununla birlikte Türkiye olarak baktığımızda su kıtlığı içerisinde olan bir ülke değiliz ama su fakiriyiz. O anlamda her bir gram suyun belli bir merkeze toplanması ve onun insanlarımızın zorunlu ihtiyaçları için, geleceği de göz önünde bulundurarak iyi bir şekilde planlanmasının yapılması gerekiyor.

 

 Özellikle İl Özel İdarelerinin belli nüfusa gelmiş olan yerlerde kapatılması ve dönüştürülmesi kanunu ile illerimize önemli bir katkı sağlandı. Malatya’ya baktığımızda özellikle nüfusu 750 bini geçen şehirlerde Büyükşehir yapılanmasına gidildi ve bunun çok önemli sonuçlar doğurduğunu bugün de bu toplantıdan dolayı görüyorum.

 

Yani Özel İdareler zamanında içme suyunun sadece lokal olarak, dilimler halinde planlanması bizi bir takım sıkıntılara sokabiliyordu. Şimdi baktığımızda ilin Mülki sınırları, ilin Büyükşehir sınırları içerisinde içme suyunda, kanalizasyonda, imar planlaması gibi ana hayat damarlarında geleceğe yön verebilecek, bir ili geleceğe taşıyacak ana alanlarda tüm planlama yetkisinin Büyükşehirde olması ve Büyükşehir'in kılcal damarlarını da içerecek şekilde bir planlama noktasına sahip olması önemli bir yetkidir.

 

Bu anlamda hayırlı olmuştur, içme suyunda, kullanma suyunda önemli ihtiyaçlarımız var, sıkıntılarımız var ama baktığımızda MASKİ Genel Müdürlüğü iki yıldan beri hummalı bir çalışma yapıyor. Cazibeli su kullanmamıza rağmen, kaynakta çok fazla su olmasına rağmen sonuç olarak musluklarda akan suyla verilen suya baktığımızda kayıp-kaçak vs. gibi konularda ciddi bir sıkıntı olduğunu da görüyoruz.

 

Su master planı yapılmasının en önemli etkenlerinden biride budur. Bizlerin görevi sürdürülebilirliği temin etmek, mevcut su kaynaklarını daha rantabl ve verimli kullanabilmek ve geleceğe bu şekilde taşıyabilmektir. Bu anlamda gerek imar planlaması, gerek içme suyu, gerekse kanalizasyon gibi hizmetler önemli hizmetlerdir ve bunların bütüncül olarak ele alınıp planlaması gerekiyor. MASKİ Genel Müdürlüğümüzün büyük bir çalışma içerisinde olduğunu ilçe gezilerine ve mahallelere gittiğimde görüyorum, şu anda 5-6 ilçede devam eden önemli ölçüde altyapı çalışmaları ile biten alt yapı çalışmaları var.

 

Tüm bunlarla birlikte geçmişte köylerde, beldelerde ayrı ayrı yapılmış içme suyu şebekeleri var, bunların hiç bir şekilde basınç ve atü değerlerinin birbirini tutmaması, bir kısmının kaliteli bir kısmının kalitesiz malzemeden, bir kısmının geniş çaplı borulardan, bir kısmının dar çaplı borulardan tesis edilmiş olması sizleri sıkıntıya sokan noktalardır.

 

Tabii ki vatandaş olarak bizler de hizmet bekliyoruz. Musluğu açtığımızda iyi, sağlıklı ve kaliteli suyun akmasını istiyoruz. Neticeye baktığımızda yeteri kadar içme suyu kaynağı olmasına rağmen, cazibeli olmasına rağmen yüzde yirmisi faturalandırılıyor geriye kalan kısmı kayıp-kaçak gibi gözüküyor.

 

Master plan, bütüncül bakma ile birlikte aklı, fikri, yönetimi, hedefi, insani gücü ile birlikte, ekonomik imkânları ile birlikte bütüncül planlamanın gereği olarak yaşanan ve yaşanacak olan sıkıntıları aşmada bize yol göstereceği bir çalışmadır.

İlimizde yapılan bu çalışmanın ülkemize ve Malatya’mıza ve Malatyalı kardeşlerimize hayırlı ve uğurlu olmasını ve güzel sonuçlar doğurmasını diliyorum, bunun hissiyatını bende şimdiden alıyorum.

 

Bu programda olduğu gibi ilimizin diğer sorunlarında da buradaki bu güzelliği, birlikteliği her zaman görerek, hedeflerimize varma noktasında bir güç birliği içerisinde Malatya ilimizin de hedeflerine emin adımlarla yürüyeceğine inanıyorum, tekrar tebrik ve teşekkür ediyorum, hayırlı olmasını diyorum.”dedi.

 

MASKİ Genel Müdürü Özdemir’de sunum eşliğinde master planı kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu çerçevede nüfus artışına göre su ihtiyacının belirleneceği, su dağıtım sisteminde sayısal modelin oluşturulacağı, alternatif su kaynaklarının belirleneceği, içme suyu işletme sisteminin basınç bölgelerine ayrılacağı, su depolarının kapasite besleme alanlarının belirleneceği, ekonomik ömrünün doldurmuş şebeke borularının uzun ömürlü ve kaliteli şebeke boruları ile yenileneceği, Kayıp-Kaçak takiplerinin daha sağlıklı yapılabilmesi için ölçülebilir alt bölgelerin yapılacağı ve bu çalışmaların yanı sıra da sistemin izlenmesi ve kumandasının daha sağlıklı yapılabilmesi için otomasyon sistemine geçileceği bilgileri verildi.

su_verimliligi_malatya

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ