fbpx
28.03.2024 - Malatya Siyaset Malatya Haberleri

Ermeni Kilisesi restore ediliyor

Ermeni Kilisesi restore ediliyor

Taşhoron Kilisesinde restorasyon çalışmalarını inceleyen Başkan Gürkan,

TARİHİ ESERLERİ İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI OLARAK GÖRÜYORUZ

 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, restorasyon çalışmaları devam eden Taşhoron Kilisesinde incelemelerde bulundu.

Taşhoron kilisesinin uzun yıllardan beri kendi haline terk edildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi mekanların yeniden ayağa kaldırılarak gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar başlattık. Bu çalışmalar kapsamında restorasyon çalışmalarına başlanan Taşhoran kilisesinde çalışmalar devam etmekte.

Büyükşehir Belediyesi olarak buna benzer kültürel varlıklarımız ve tescilli değerlerimizle ilgili Kültür Daire Başkanlığımıza ve KUDEB birimimize gerekli talimatları vererek, buralarla ilgili gerekli araştırmaların yapılması ve bu araştırmaların hemen akabinde kilise ile ilgili restorasyon projelerinin çıkarılması, ilgili koruma kurulundan onaylanması sürecin bir an evvel çıkarılmasını istedik.

Malatya’daki kültür varlıklarımızın önemli bir ayağı olan kilisenin de aslına uygun bir şekilde restorasyon işlemleri başlatıldı. Restorasyon işlemlerini bitirdikten sonra buranın içerisine işlevsel olarak hangi işlevi vereceğimizi yine buradaki bölge insanımızla oturup değerlendireceğiz.

Kültür merkezi mi olur, yoksa kısmi anlamda bir ibadet şeklinde değerlendirebilecek bir yapı formatında mı olacak buranın geçmişte yaşayan inşalarıyla da istişare ederek bu süreci en güzel şekilde götüreceğiz.

Bu tarihi değerimizi biz insanlığın ortak değeri olarak görüyoruz. İnsanlığın ortak değeri olan bu değerlerin ayağa kaldırılması hem günümüze hem gelecek kuşaklara taşınması noktasında bizim manevi sorumluluğumuzun olduğu bilincindeyiz.

Önceki dönemlerde de kültürel varlıklarımızın, vakıf eserleri ile kültür ve tabiat varlıklarımızın ayağa kaldırılması noktasında yoğun bir çalışma içerisinde olduk.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldıktan hemen sonra insanlığın ortak değeri diye tabir ettiğimiz değerlerin ortaya çıkarılması aslına uygun restore edilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması gibi sorumluluğumuzun olduğumuzu burada ifade etmek istiyorum.

Taşhoron kilisesi ihalesi bu biraz evvel saymış olduğum süreçler röleveleri ve resistasyonları projeleri yapıldıktan sonra ihale süreci Mart ayında başlamış Mayıs ayında da yer teslimi yapılmış ve çalışmalar da ilgili müellif firmalar tarafından yürütülmektedir.

İlgili müellif firma bu yılsonuna kadar 365 günlük bir süre verdik kendilerine ama biz kendilerini sonradan çağırdık. Yılsonuna kadar buranın bitirilmesi noktasında yoğun bir çalışma içerisinde olmalarını kendilerine söyledik. Onlar da bu konuda gerekli çalışmalar yapacaklarını ifade ettiler.

Çalışmalar sırasında herhangi bir aksilik çıkmazsa çalışmalar Aralık ayı sonu veya 2021 başı gibi tamamlanacaktır” dedi.

Taşhoron Kilisesi – Tarihçesi

Merkez Çavuşoğlu Mahallesinde yer alan kilise, 1335 m2’lik alanda 15,90 x 26,40 m. boyutunda dikdörtgen bir plan üzerine kesme taşlarla inşa edilmiştir. Giriş batı cephesinde yer alan mermerle süslendirilen kapıdan sağlanmaktadır. Doğuda apsis, apsisin sağında ve solunda merdivenle çıkılan karşılıklı dört küçük apsis yer almıştır. Kilisenin batısında yer alan giriş kapısı ve duvarlar üzerinde yer alan pencere açıklıkları tahribatı önlemek amacı ile yakın zamanda biriketlerle örülerek kapatılmıştır. Sahın tambura oturtulan büyük bir kubbe ile kapatılmış, kubbe tuğladan yapılmış, harap durumdadır. Kubbe dört filayağı üzerine oturmaktadır. Kubbenin baskısı doğu, kuzey, batı, güney eksenleri birbirini dikey kesen dört beşik tonoz tarafından karşılanmaktadır. Doğuda yer alan apsisin sağında ve solunda merdivenle çıkılan karşılıklı dört küçük apsis bulunmaktadır. Ön tarafta 12 yardımcı ruhaninin makamını teşkil eden bir alan vardır. Burada mermer kabartmalı steller bloke ediliyordu. Bu kabartmaların çoğu tahrip edilmiştir. Ayrıca vaftiz odasının duvarları da sökülerek bir taş yığını haline getirilmiştir. Kubbe bezemesi merkezden başlamak üzere burgu motifinin yanı sıra geniş bir çembere ekli sekiz adet demet yer almakta bunu takip eden sırada yine aynı sayıda kanatlı, uzun, saçlı, kısa kollu pileli elbisesi olan el ele tutuşmuş birbirine benzeyen ve cepheden tasvir edilen kadın figürleri (azizeler) bulunmaktadır. Diğer sahnede azizelerin ayak hizasında aynı şekilde cepheden tasvir edilen erkek figürleri yer almıştır. Bunlar da el ele tutuşmuş olmalıdırlar. Motifler bej zemin üzerine kırmızı, siyah boya ile yapılmıştır. Ermeni kilisenin kitabesi fazlaca tahrip olduğundan yazıları okunamamaktadır

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ